tisdag 9 februari 2016

Rikshemskandalen eller #fondgate

Styrelseordföranden Anders Sundström (s)wedbank sparkar sin vd. Ingen verkar fatta varför.

Ägare till bolaget Rikshem är AMF och Fjärde Ap-fonden de sparkade nyligen sin vd Batljan, fast i verkligheten sitter han kvar i de flesta av Rikshems 200 olika fastighetsbolag.

Det verkar vara en en oenighet mellan de två ägarna till Rikshem. Kanske och nu spekulerar jag lite handlar det om risker i våra pensionsfonder. Den extremt snabba tillväxten genom uppköp som Rikshem gjort utgör en långsiktigt stor risk för fonderna. Det gick enkelt att köpa upp allmänyttan genom kontakter med socialdemokratiska kommunalråd men att driva 200 fastighetsbolag långsiktigt är en annan historia.

Nu finansierar inte ägarna alla uppköp utan det sker genom belåning av fastigheter och som i Rikshems fall företagsobligationer. Återigen så gissar jag att Rikshem behöver löpande omsätta kortfristiga lån på typ 10 miljarder.

Det är viktigt för banker som har många kunder att inte exponera sig för mycket i riskabla placeringar. Kassören i kommunal fick ju gå med bl.a. kritiken att han hade placerat för mycket av fackföreningens kapital i Swedbank.

Min tråd är, hur kom det sig att socialdemokraterna helt plötsligt blev så intresserade av att privatisera allmänyttan. Och hur gick det egentligen till när miljarder av våra pensionspengar användes till ett ägarbyte.

Den skatteplanering som skett och den gigantiska överföringen av kapital borde få myndigheter som Finansinspektionen att se över styrning av våra fonder. Hamnar vi till slut i #fondgate där det politiska spelet blir synligt med våra pensioner och bostäder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar